Julkaistu Jätä kommentti

Saat rakastaa vaikka kaikkia mahdollisia genrejä

Pete Parkkonen sanoi Vain elämää -ohjelmassa vuonna 2022, että hän tekee aina sitä musiikkia, mitä hän haluaa, ihan sama mikä on genre. Hän ei halua lokeroitua minkään tietyn tyylilajin artistiksi. Hän haluaa ilmaista itseään täysin omaehtoisesti. 

Minusta tämä on loistava ajatusmalli myös meille kuvataiteilijoille. 

Miksipä pitäisi lukkiutua yhteen tiettyyn tyylilajiin ja tapaan. Vapauttavampaa, aidompaa ja myös tehokkaampaa on tehdä sitä, mitä milloinkin haluaa, mikä vetää puoleensa. 

Olen tehnyt pitkän uran myös pienyritysten brändien parissa. Olen jatkuvasti jankuttanut sitä, että yrityksen ja sen tuotevalikoiman tulee näyttää ulospäin johdonmukaisesti aina ja kaikkialla samanlaiselta. Yrityksestä pitää huokua ulospäin tietynlainen tunnelma ja mielikuva. Yritysilmeen pitää olla tunnistettava. Muuten yritys ei jää mieleen. Ja yritysmaailmassa se, että sinut muistetaan tarpeen tullen, on aivan avaintekijä menestymisessä.

Taiteilija on yrittäjä, ainakin henkisesti. Taiteilija myy omaa osaamistaan, omien kättensä töitä. Joten kai tämä sama brändisääntö koskee myös taiteilijaa?

Totta kai taiteilijallakin kannattaa olla logo ja kaikin puolin yhdenmukainen ilme esimerkiksi nettisivuilla ja somessa. 

Mutta brändiin kuuluu paljon muutakin kuin yritysilme logoineen. Taiteilijan brändi on suurelta osin taiteilija itse, hänen elämäntyylinsä, asenteensa ja arvonsa.

Minun mielestäni taiteilijan tyyli saa vaihdella, se saa elää ja muuttua. Saa olla myös monta erilaista tyyliä yhtäaikaa. Mitään ei tarvitse hakata kiveen, ei tarvitse päättää juuri jotain tiettyä genreä. Ei tarvitse tehdä aina jonkin tietyn ennalta päätetyn kaavan mukaan. 

Ei tarvitse mahtua mihikään lokeroon!

Vaikka tekisitkin erilaisilla tyyleillä ja tavoilla, sinulla on kuitenkin sinun oma kädenjälkesi. Joka on aivan uniikki. Ja se on sinun brändisi.

Taiteellinen tuotos tulee parhaimmillaan suoraan sielusta ja sydämestä. Rakkaudesta taiteeseen, väreihin ja elämään. Ja silloin kun taide kumpuaa syvältä sisimmästä, silloin se on puhtainta ja kauneinta. Ja sitä sieluyhteyttä ei kannata mennä rikkomaan pakonomaisella lokeroinnilta.

Mitä ikinä taiteilijan sielun sopukoista putkahtaakaan kankaalle, se on oikein. Olipa se mitä genreä hyvänsä. 

Kvanttihyppy taiteilijaksi -verkkokurssilla saat rauhassa kokeilla monenlaisia matalan kynnyksen harjoituksia. Kaikki tyylit ovat sallittuja!

Vastaa