Julkaistu Jätä kommentti

ONKO LUOVUUS HUKASSA? – KUUSI VINKKIÄ, JOILLA PÄÄSET TAKAISIN LUOVAAN VIRTAAN

Luovuus tarvitsee syttyäkseen iloa, innostusta ja vapautuneisuutta. Ja toisaalta luovuus myös tarjoaa niitä. Väkisellä sitä ei saa houkuteltua esiin. Jos luova virta on katkennut, se pitää saada uudelleen käyntiin, kehräämään lämpimästi ja lempeästi. Joskus pienikin kipinä riittää. 

Kun saat kunnon alkuvauhdin tähän ihanaan virtaukseen, niin luovuuden tuli pysyy helpommin päällä, ihan koko ajan. Luovuuden pyörä saa myös uusia kierroksia, uusia tasoja, kun vain muistat pitää vauhtia yllä. Laita nämä vinkit talteen, ja palaa niiden pariin aika ajoin, niin hiillos ei pääse sammumaan. 

Alkuun pääseminen voi olla hankalaa jos luovuus on täysin kadoksissa. On oikeastaan ihan sama mistä ja miten aloitat, pääasia että aloitat. Ota pieniä askelia ja pikkuhiljaa löydät luovuuden lähteelle. 

Luovuus on paljon myös asenteesta kiinni. Kun olet avoimin mielin ja rento, uudet ajatukset ja ideat saavat tilaa. Tärkeää on myös että uskot itseesi ja muistat, että sinä osaat.

1. PIDÄ TAITEILUVÄLINEET ESILLÄ

Onhan sinulla paperia ja maalaus- tai piirustusvälineet valmiustilassa, näkösällä koko ajan! Pidä ainakin pieni luonnosvihko ja yksi kynä helposti saatavilla, pöydällä tai hyllyssä.

Jos sinun pitää joka kerta kaivaa kaikki tarvikkeet esille yksitellen, sinulla ei tule aloitettua niin helposti. 

2. ALA TEKEMÄÄN

Tee joka päivä jotain, erilaisilla välineillä ja tekniikoilla. Muutaman nopean huitaisun tekemisessä ei mene kuin minuutti jos sitäkään. Kaikki on eteenpäin!

Kun teet nopeita taiteiluja päivittäin muutaman viikon ajan, siitä alkaa tulla sinulle tapa. Kohta huomaatkin että se on sinulle tärkeä hetki päivästä. 

3. OTA YHTEYS SISÄISEEN LAPSEESI

Sotke, leiki ja kokeile. Ihmettele ja ihastele värejä ja viivoja. Oi miten hienosti väri leviää! Tulipa hassuja viivoja! Nauti sydämesi kyllyydestä.

Ota mallia lapsista, siitä miten he keskittyvät juuri tähän hetkeen taiteilun parissa. 

4. HEITTÄYDY VIRRAN VIETÄVÄKSI

Aloita vain tekemään ja katso mitä syntyy. Kun pääset flow-tilaan, anna sen viedä sinut mukanaan. Vaikka sinulla olisi ollut jokin suunnitelma tai idea, niin uskalla hylätä se jos veto johonkin toiseen suuntaan on voimakkaampi. 

Kuulostele mitä teos haluaa. Mitä tekisi mieli tehdä seuraavaksi. Prosessi on tärkeämpää kuin lopputulos. 

5. UNOHDA TÄYDELLISYYDEN TAVOITTELU

Harjoittele rentoutumista taiteilun parissa. Ei tarvitse yrittää mihinkään tiettyyn lopputulokseen. Anna itsellesi lupa tehdä rumaa. Kukaan ei tule arvostelemaan. 

Sitä paitsi kuka muutenkaan määrittelee mikä on taiteessa täydellistä. Voisiko epätäydellisyys ollakin mielenkiintoisempaa?

6. LAKKAA ETSIMÄSTÄ

Mitä enemmän luovuutta etsit, sitä kauemmaksi se pakenee. Luovuus löytää kyllä luoksesi, kunhan pidät mielen avoinna ja muistat taiteilla ja leikkiä. 

Aiotko kokeilla näitä vinkkejä?

Vastaa