Tuntuuko sinusta, että olet taiteellisesti tuuliajolla ja sinulla ei ole minkäänlaista omaa tyyliä?
Yritätkö miettiä pääsi puhki miten ja mistä löytäisit sinulle sopivan tyylin?
Tuskastuttaako sinua, kun et saa otetta tekemiseen, poukkoilet tyylillisesti sinne tänne ja töissäsi ei ole minkäänlaista punaista lankaa?
Etsit ja etsit, mutta oma tyyli ei vain löydy?
IHAN ENSIKSI: STOP! LOPETA ETSIMINEN!
Hengitä syvään ja rauhoitu. Ei mitään hätää, koska sinullakin on oma tyyli. Se vain vielä ujostelee ja piilottelee. Siellä se kuitenkin on, sisimmässäsi.
Oma tyyli ei löydy keksimällä eikä etsimällä eikä se tipahda taivaasta syliisi. Et voi myöskään katsella mistään katalogista sopivaa tyyliä, jota alkaisit sitten vain tekemään. Et tule saamaan yhtäkkistä oivallusta, joka kertoisi mikä tyylisi tulee olemaan.
Miksi se ei löydy noilla tavoilla?
Älyllisesti pohtimalla et voi tietää mistä tykkäät ja mikä sinulle sopii. Vain tekemällä sinulle selviää, minkälaiset jutut sinua kiehtovat. Vain kokeilemalla saat tuntuman, minkälaiset välineet, värit ja tekniikat tuntuvat sinusta kivoilta.
Tyylejä ei tarvitse laittaa mihinkään lokeroon. Jokaisen tyyli on mitä on, ja se on hyvä niin eikä se tarvitse nimeä.
TAITEEN TEKEMISEN PITÄÄ OLLA KIVAA
Tekemisen ilon kautta pääset pikkuhiljaa oikeille jäljille. Tyylisi löytyy kyllä, kunhan teet taidetta, jonka parissa viihdyt ja joka tulee sydämestäsi.
Lähtökohta on siis se, että teet vain itsellesi. En tarkoita sitä, että lopputulos olisi tarkoitettu omalle seinällesi. Itselle tekeminen on sitä, että sinulla on kivaa kun taiteilet ja löydät flown johon voit uppoutua täysin.
LEIKITTELE ERI VÄLINEILLÄ JA ERI TAVOILLA
Käytä tuttuja välineitä uusilla ja vähän omituisillakin tavoilla. Vaihtele kynä- tai sivellinotetta. Vaihtele nopeutta. Vaihtele painamisen vahvuutta.
Yhdistele keskenään asioita, jotka eivät liity millään tavalla toisiinsa ja joita ei normaalisti yhdistellä.
Kokeile rohkeasti paljon erilaisia juttuja.
Ja kun teet, niin yritä päästää irti siitä ajatuksesta, että nyt pitäisi löytää jotain. Anna itsellesi lupa vain nauttia, lopputuloksesta viis.
Oikeastaan; mitä rumempaa saat aikaan, sen parempi. Kokeile vaikka. Sano itsellesi että nyt tehdään muuten ihan kamalaa sotkua.
Pääasia että sinulla on hauskaa!
Prosessin aikana älä mieti edes seuraavaa askelta. Katso mihin siveltimen tai kynän tanssi sinua johdattelee. Kuulostele mitä teos haluaa sinun seuraavaksi tekevän.
KATSELE PALJON ERILAISIA TAIDETEOKSIA JA MUUTA VISUAALISTA HENGENRAVINTOA
Kerää esim. Pinterestiin itsellesi muistiin kaikki sellaiset kuvat ja teokset, joissa jokin puhuttelee sinua. Kun sinulla on luppoaikaa (esim. bussimatkat ja odotustilanteet) niin hyödynnä se katselemalla keräämiäsi inspiraatiokuvia. Vain katsele ja ihastele ja pohdi mikä sinua kuvissa kiehtoo.
Kokeile kuvista löytämiäsi mielenkiintoisia ideoita. Ei kopioiden, vaan soveltaen niitä niin että se sopii sinulle.
Vaikutteita voit ottaa mistä vain ja käyttää niitä omalla tavallasi. Voit sekoittaa niitä sellaiseen tapaan mikä on sinulle luontaista tai sekoittaa erilaisia ideoita keskenään. Silloin syntyy uutta ja omaa.
ITSEVARMUUDEN PUUTE BLOKKAA LUOVAN VIRRAN
Jos tunnet olevasi taiteen kanssa kuin heikoilla jäillä ja olet epävarma itsestäsi, silloin oman tyylin löytäminen on aika vaikeaa, ellei mahdotonta. Kun saat itsevarmuutta tekemiseen, se avaa luovaa virtausta sisälläsi ja samalla myös oma tyylisi ilmaantuu helpommin.
Moneen luovuusongelmaan sanon tämän saman keinon, ja se sopii tähänkin: Tee. Paljon. Monenlaista!
Et voi odottaa, että sinun pitäisi olla ensin itsevarma, ja sitten vasta voit alkaa tekemään. Se menee juuri toisinpäin! Ensin tekeminen, sitten itsevarmuus. (Voi se toki joillakin mennä toisinkinpäin, mutta aika harvinaista taiteilijalajia taitaa sellaiset olla.)
Ei sinun tarvitsekaan osata, ennen kuin voit aloittaa. Eihän taitavaksi voi oppia harjoittelematta.
Sitä paitsi kaikki taitavat taiteilijat ihailevat toisten taiteilijoiden töitä ja tyyliä. Kukaan kun ei hallitse kaikkia tyylejä täydellisesti. Eikä onneksi tarvikaan. Jollain taiteilijalla on omat tietyt vahvuudet ja sinulla on omasi. Ei niitä voi arvottaa ja laittaa paremmuusjärjestykseen. Joten lopeta vertailu – nyt heti.
PUNAISEN LANGAN PÄÄ SAATTAA OLLA JO KÄSISSÄSI
Selaile läpi tekemiäsi töitä. Olisiko niissä kuitenkin yhteisiä nimittäjiä? Esimerkiksi onko siveltimen tai värien käytössä jotain, joka on sinulle ominaista.
Löytyykö teoksistasi jotain sellaisia pieniä nyansseja, jotka tuntuvat sinusta omilta ja joiden voisit ajatella olevan sinun tyylisi mukaisia? Katso mihin se johtaa kun alat vahvistamaan niitä tietoisesti.
Toivottavasti näillä keinoilla oma tyylisi alkaa pikkuhiljaa muotoutumaan. Muista tehdä ja kokeilla paljon ja olla kärsivällinen.
Oliko näistä vinkeistä apua? Laita kommenttia mitä ajatuksia tämä herättää.